17 Οκτ 2007

Η κατάκτηση των Αράβων - όταν το πετρέλαιο τελειώνει ...


Η κατάκτηση των Αράβων…

Όταν το πετρέλαιο τελειώνει, υπάρχουν άλλα μέσα ελέγχου!


Α. Εισαγωγικά στοιχεία

Β. Η σύνθεση του MIG

Γ. Τα σχέδια του MIG


Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις και αναλύσεις κάποιων στοιχείων που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις πληροφορίες που παρατίθενται παρακάτω.


Α. Εισαγωγικά στοιχεία

1. DIG (Dubai Investment Group)

2. DHC (Dubai Holding Company)

3. MIG (Marfin Investment Group)

4. VIVARTIA Group


1. DIG: Dubai Investment Group


Θυγατρική εταιρία και μέλος της Dubai Holding Company* (που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2004 για να διαχειριστεί την κατασκευή και εκμετάλλευση κατασκευαστικών και οικονομικών projects μέσα στο Dubai). Αρχικά, το DIG, είχε ονομαστεί The Investment Office, αλλά η μετονομασία του το 2005 σε DIG έγινε για να καταδείξει την άμεση συνοχή του με το κράτος του Dubai.


To DIG επένδυσε σε διεθνή χρηματιστηριακά και real-estate συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε Αμερικάνικα real-estate. Κατέχει αυτή τη στιγμή 21.000 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο Texas, την Florida, την Georgia και την Arizona. Τον Σεπτέμβριο του 2005, αγόρασε το Essex House, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο νότιο Central Park, στη Νέα Υόρκη. Το Μάιο του 2006 το DIG, αγόρασε το 40% της Bank Islam (θυγατρική της BIMB Holdingsεταιρία της Μαλαισιανής κυβέρνησης) και πλέον με το μεγαλύτερο κέρδος των τελευταίων 23 χρόνων λειτουργίας της (τον Ιούνιο του 2007) ανοίγει τα φτερά της για τις ταχέως αναπτυσσόμενες Ευρωπαϊκές οικονομικές υπηρεσίες Ισλαμικών δικαιωμάτων.

* (ο όρος Holding Company αναφέρεται σε μητρική [ μαμά-εταιρία ] που σαν ρόλο δεν έχει κάτι παραπάνω από τον έλεγχο των υποκείμενων θυγατρικών εταιρειών)


2. Dubai Holding Company


Μητρική εταιρία που ανήκει στην κυβέρνηση του Dubai και ειδικότερα στο σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum (κυρίαρχο του κράτους του Dubai) , που έχει υπό τον έλεγχο της πάνω από 20 εταιρίες ενδιαφερόντων real-estate, υγείας, οικονομικών, ξενοδοχειακών, ενεργειακών, έρευνας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, media, διαδικτύου, τουρισμού και βιοτεχνολογίας.


3. MIG: Marfin Investment Group


Το MIG δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1998 ως Marfin Α.Ε.Π.Ε.Υ. και από τότε άλλαξε όνομα πάρα πολλές φορές, εξαγοράζοντας αρκετές εταιρίες. Το 2001 εξαγόρασε την ΠΕΙΡΑΙΩΣ PRIME BANK και την μετονόμασε σε Marfin Bank. Το 2004 πήρε το όνομα Marfin Financial Group. Η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την νέα πλέον ονομασία της Marfin Investment Group (MIG) (με μετοχή γύρω στα 7 ευρώ τον Οκτώβριο του 2007 – και χαμηλότερη τιμή μετοχής την 1/1/2006 κάτι λιγότερο από 2 ευρώ). Το Μάρτιο του 2006 και η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ προέβη σε στρατηγική συμμαχία - συγχώνευση με το MIG και τη δημιουργία της MARFIN EGNATIA BANK που αποτελεί θυγατρική (6,4%) της MARFIN POPULAR BAKN (που προέκυψε από την μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ στην Κύπρο από τις ΛΑΪΚΗ, Marfin και ΕΓΝΑΤΙΑ). Επιπλέον η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (μέσα στους τρεις μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς οίκους της χώρας) αποτελεί τον βραχίονα της επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου MARFIN POPULAR BANK.


Να σημειώσουμε ότι το DIG (Dubai Investment Group) αγόρασε το 35% του MIG στις αρχές του 2006.


Το MIG, επενδύοντας τον Ιούνιο του 2004, στην «ΑΝΑΚΟΝ» (εταιρία επενδύσεων που έχει το 39% της “THEROS INTERNATIONAL Gaming INC.” κατόχου του Καζίνο του Ρίο) κατέχει αυτή τη στιγμή το 55,5% του μετοχικού κεφαλαίου της THEROS.

Το MIG απέκτησε τον Ιανουάριο του 2006 το 31% του «Διαγνωστικού & Θεραπευτικού Κέντρου Αθηνών ΥΓΕΙΑ Α.Ε.» και μέσω αυτού, τον Απρίλιο του 2006, την «Ιδιωτική Μαιευτική & Χειρουργική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ Α.Ε.» και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το ΛΗΤΩ Α.Ε.


Επιπρόσθετα μέσω διάφορων επενδυτικών κινήσεων από το MIG σήμερα κατέχει το 15% της εταιρίας Singular Logic, μιας ισχυρής περιφερειακής επιχείρησης Τεχνολογίας και Πληροφορικής.


Επίσης το MIG, από το Μάρτιο του 2007 κατέχει το 29% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας «INTERINVEST Διεθνής Επενδυτική Α.Ε.Ε.Χ.» με σκοπό τη διαχείριση χαρτοφυλακίου χρεογράφων εσωτερικού και εξωτερικού.

Το MIG μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εξαγόρασε τον Ιούνιο του 2007 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το 50% της εταιρίας realestate «ΑΤΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ - ΑΓΡΟΤΙΚΗ – ΛΑΤΟΜΙΚΗ)». Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ως άνω εταιρία θα αποτελέσει το κύριο φορέα υλοποίησης της επενδυτικής στρατηγικής του ΜΙG στο τομέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Η εταιρία «Αττικά Ακίνητα» ιδρύθηκε το 1999 και έχει στην κυριότητα της ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επτά επαγγελματικών ακινήτων στην περιοχή της Αττικής και ενός εκτός Αττικής, τα οποία είναι μισθωμένα κυρίως από τραπεζικούς ομίλους.


Από τον Αύγουστο του 2007 το MIG κατέχει το 78% της μέχρι πρότινος ελληνικής εταιρίας Vivartia Group και τον Οκτώβριο του 2007 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 92%.

Τον ίδιο μήνα του 2007 το MIG εξαγόρασε το 65% της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ), ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείο Hilton Cyprus στη Λευκωσία.

Ακόμη, το MIG πρόσφατα (Οκτώβριος 2007) επένδυσε στην ATTICA Group (ναυτιλιακό όμιλο ΑΤΤΙΚΑ των Superfast Ferries και Blue Star Ferries) κατέχοντας πλέον το 51,3% της εταιρίας.






4. Vivartia Group


Η Vivartia δημιουργήθηκε το 1968 στην Αθήνα από την οικογένεια Δασκαλοπούλου, και απασχολεί αυτή τη στιγμή πάνω από 14.000 εργαζόμενους. Το πεδίο απασχόλησης της είναι η διατροφή και είναι η 35η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή εταιρία. Οι επενδύσεις της εταιρίας εξαπλώνονται στη Σερβία, την Βουλγαρία, τη Ρωσία, αλλά και την Αίγυπτο και το Μεξικό. Το 2007 σχεδιάζεται η εκμετάλλευση αγροτικών περιοχών στη Ρουμανία. Συνολικά έχει παρουσία σε 29 χώρες. Να σημειωθεί ότι ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της εταιρίας Δ. Δασκαλόπουλος αποχώρησε από την εταιρία στις 12 Οκτωβρίου 2007. Το MIG σχεδιάζει, μετά και την εξαγορά του 100% της Vivartia, την επέκταση της εταιρίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Κατά την πρόσφατη ιστορία της εταιρίας Vivartia συνέπραξαν μέσω της συγχώνευσης σε αυτή ελληνικές εταιρίες όπως:


ΔΕΛΤΑ (Φρέσκο Γάλα ΔΕΛΤΑ, Γάλα Advance, Γάλα Milko, Χυμοί Life, Γιαούρτια Vitaline, Φέτα ΔΕΛΤΑ, Complet), Chipita (Bake Rolls, Seven Days, Molto, Μαρμελάδες SPINSPAN), Μπάρμπα – Στάθης, Goodys, Flocafe, Χρυσή Ζύμη και Hellenic Catering. Σύμφωνα με την εταιρία αυτή τη στιγμή κατέχει: την πρώτη (1η) θέση στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, του φρέσκου σοκολατούχου γάλακτος, των φρέσκων χυμών διατήρησης σε ψύξη, της τυποποιημένης γιαούρτης, των καταψυγμένων λαχανικών, των προϊόντων καταψυγμένης ζύμης, φαγητού (Goodys), καφέ (Flocafe) και των croissants στην Ελλάδα.




Β. Ποια είναι όμως η σύνθεση του ΔΣ του Marfin Investment Group;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του MIG αποτελείται από τα εξής μέλη:

Πρόεδρος: Ξανθάκης Μανώλης

Διετέλεσε ως Διευθυντής στον ιδιωτικό τομέα, Οικονομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Διοικητικό Στέλεχος του ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΩΝ, Πρόεδρος της ERNST & YOUNG FINANCE, Πρόεδρος της MARFIN BANK A.T.E. και MARFIN INVESTMENT CO. και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MARFIN FINANCIAL GROUP A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.


Αντιπρόεδρος: Soud Ba’alaway

Διετέλεσε Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων του Περσικού Κόλπου στη «CITIBANK» για δέκα (10) χρόνια, Διευθύνων Σύμβουλος της «DUBAI INVESTMENT GROUP» και Διευθυντής Επενδύσεων της «DUBAI INTERNET CITY». Συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών «DUBAI MERCANTILE EXCHANGE (DME)», «DUBAI FINANCIAL MARKET» και «EMIRATES INTEGRATED TELECOMMUNICATIONS COMPANY (EITC)» και είναι Πρόεδρος στο μη κερδοσκοπικό κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες «MANZIL». O κ. Ba’alaway είναι Πρόεδρος της «DUBAI INVESTMENT GROUP», Αντιπρόεδρος της «DUBAI BANK», μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της «DUBAI HOLDING» και Πρόεδρος της «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD».


Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Βγενόπουλος

Διετέλεσε Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στη «THENAMARIS SHIPPING». Σήμερα, είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΥΓΕΙΑ Α.Ε.» και Διευθύνων Σύμβουλος της «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD».


Διευθύνων Σύμβουλος: Διονύσιος Μαλαματίνας

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της «BURGER KING CORPORATION» και της «SMIRNOFF VODKA», Πρόεδρος και ιδρυτικός Διευθύνων Σύμβουλος της «PRICELINE EUROPE», Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «PEPSI – COLA ITALY», Διευθύνων Σύμβουλος της «ΜΕΤΑΧΑ DISTILLERS», Πρόεδρος της «IDV» (Ασία – Ειρηνικός) Τμήμα Ποτών (σήμερα τμήμα της «DIAGEO Plc»), συν Διευθύνων Σύμβουλος της «MARFIN BANK Α.Τ.Ε.» και κατείχε διάφορες διευθυντικές θέσεις στην «PROCTER & GAMBLE INTERNATIONAL», όπου άρχισε την καριέρα του.


Εκτελεστικό μέλος: Γεώργιος Ευστρατιάδης

Διετέλεσε Οικονομικός Αναλυτής και Διευθυντής στην «ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» και υψηλόβαθμο στέλεχος πιστοδοτήσεων στην «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ». Στη ΜIG κατέχει τη θέση του Διευθυντή τμήματος Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και του Γενικού Διευθυντή, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου στη «ΜΑRFIN G.A.M. A.E.».


Εκτελεστικό μέλος: Ιωάννης Καρακαδάς

Έχει 20ετή διεθνή πείρα στις ανώτατες βαθμίδες διοίκησης εταιρειών 1985 στην εταιρεία «PROCTER & GAMBLE» στην Αθήνα και μετέπειτα διατέλεσε Διευθυντής Marketing Ευρώπης στην εταιρεία «PEPSICO». Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής εταιρείας «TCHIBO GMBH», Πρόεδρος της αμερικάνικης αλυσίδας «BURGER KING» (Ασία-Ωκεανία) εδρεύοντας στο Σύδνεϋ Αυστραλίας, Διευθύνων Σύμβουλος Ευρώπης στην εταιρεία «BARILLA SRL» με έδρα την Πάρμα Ιταλίας και Γενικός Διευθυντής της γερμανικής θυγατρικής της εταιρείας «BARILLA». Είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «WHITE ΤOWER LTD» που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και δραστηριοποιείται στην ανασυγκρότηση εταιρειών στη Ν.Α. Ευρώπη. Σήμερα, είναι Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος στις εταιρείες «SINGULARLOGIC SOFTWARE Α.Ε.» και «SINGULARLOGIC INTEGRATOR Α.Ε.», καθώς και μέλος Δ.Σ. στην εταιρεία «GREEK INFORMATION TECHNOLOGY HOLDINGS A.E.»


Εκτελεστικό μέλος: Παναγιώτης Θρουβάλας

Εργάζεται από το 1982 στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και των Επενδύσεων. Είναι Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου «ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ» και μέλος των Δ.Σ. στις εταιρείες «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.Δ.Α.Κ.» και «ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» καθώς και στο Νοσοκομείο «METROPOLITAN». Υπήρξε μέλος Δ.Σ. από το 1995 έως το 2006 στην εταιρεία «HYATT REGENCY ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε.».


Εκτελεστικό μέλος: Sayanta Basu

Υπήρξε υπεύθυνος για ολόκληρο το Ιδιωτικό Κεφάλαιο καθώς και το χαρτοφυλάκιο Hedge Funds της «DUBAI INVESTMENT GROUP», καθώς και Διευθυντής (Chief Dealer) της «CITIBANK N.A.» στο Ντουμπάι. Είναι Αντιπρόεδρος της «THOMAS COOK INDIA LIMITED» και μέλος του Δ.Σ. της «DUBAI FIRST» και της «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD», όπως και Διευθύνων Σύμβουλος της «DUBAI FINANCIAL».


Γ. Τα σχέδια του Marfin Investment Group (MIG)



Το MIG έχει επενδύσει ως τώρα κοντά στα 3 δις. δολάρια και αυτά αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Baalaway την αρχική φάση της συνεργασίας την οποία και θα επιδιώξει να εμβαθύνει. Ο κ. Βγενόπουλος, στις 3 Οκτωβρίου του 2007, σε συνέντευξη τύπου, υποστηρίζει πως στην Ελλάδα δύσκολα μπορούν να υπάρξουν μεγάλες ξένες επενδύσεις ωστόσο η Marfin και ο βασικός της μέτοχος το Dubai αναζητούν τις επενδυτικές ευκαιρίες. Ανάμεσα στα σχέδια του MIG είναι και ο ΟΤΕ, ο οποίος αποτελεί ένα στρατηγικό στόχο και στρατηγική επένδυση και όχι μια ευκαιριακή τοποθέτηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βγενόπουλου.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Βγενόπουλος κατέχει το 2,7% της MARFIN Popular Bank, και το 1,5% της MIG. Το Dubai Investment Group (DIG) μετά την πρώτη φάση επένδυσης αποφάσισε ότι θέλει τον έλεγχο του MIG. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς ανατρέπει υφιστάμενες ισορροπίες αφού πλέον το Dubai θα έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο στις σχεδιαζόμενες επιχειρηματικές εξελίξεις. Επίσης η κίνηση αυτή αποτελεί προπομπό ραγδαίων εξελίξεων σε επιχειρηματικό , τραπεζικό και οικονομικό επίπεδο καθώς πλέον το Dubai μετεξελίσσεται πλέον σε παράγοντα καταλύτη που θα λαμβάνει πρωτοβουλίες όχι απλά ως Marfin αλλά ως Dubai Investment Group.

Η βασική στρατηγική του Dubai είναι ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα θα πρέπει να περάσουν υπό τον έλεγχο της. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2007 το MIG έκανε την μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, ύψους 5 δις. ευρώ. (τον Ιανουάριο έγινε και η αλλαγή της ονομασίας του MFG σε MIG και η μετατροπή του σε εταιρίας επενδυτικών συμμετοχών και εξαγορών με βλέμμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη)


Marfin Investment Group και ξένα θεσμικά κέντρα


Πέρα όμως από την προφανή στήριξη του DIG στο MIG υπάρχουν και ξένοι θεσμικοί που στηρίζουν το Marfin Investment Group. Η δήλωση της στήριξης έγινε δημόσια στις 25 Ιουλίου 2007 και τα 12 διεθνή funds που συμμετέχουν κιόλας στην συμβουλευτική επιτροπή της εταιρίας και είναι μέτοχοι σε αυτήν είναι:


- Matthew Moskey της CENTAURUS CAPITAL LIMITED (με έδρα το Λονδίνο)

- Notis Mitarachi της FIDELITY INVESTMENTS INTERNATIONAL (με έδρα το Λουξεμβούργο)

- Adam Levinson της FORTRESS INVESTMENT GROUP, LLC (με έδρα τη Νέα Υόρκη)

- Anne Gudefin της FRANKLIN MUTUAL ADVISERS, LLC (με έδρα στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα)

- Θεόδωρος Βενιάμης της GOLDEN UNION SHIPPING GROUP (με έδρα τον Πειραιά)

- Stephen Peak της HENDERSON GLOBAL INVESTORS LIMITED (με έδρα το Λονδίνο)

- William Claxton-Smith της INSIGHT INVESTMENT MANAGEMENT (GLOBAL) LIMITED (με έδρα το Λονδίνο)

- Stefano Galli της JULIUS BAER INVESTMENT MANAGEMENT, LLC (με έδρα τη Ζυρίχη)

- Andrew Pegge της LAXEY PARTNERS LIMITED (με έδρα το Λονδίνο)

- Ian Wace της MARSHALL WACE ASSET MANAGEMENT (με έδρα το Λονδίνο)

- Martin Tonnby της MKM LONGBOAT CAPITAL ADVISORS LLP (με έδρα το Λονδίνο)

- Johnny De La Hey της TOSCAFUND LTD (με έδρα το Λονδίνο)


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στις 28 Ιουλίου 2007, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ξένοι επενδυτές ελέγχουν περισσότερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ όπως οι φήμες για νέες συμφωνίες ανάμεσα σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις δίνουν και παίρνουν στην αγορά.


Marfin Investment Group (MIG) και Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ)


Η ιστορία του MIG και του ΟΤΕ ξεκινάει την ημέρα προκήρυξης των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, δηλαδή στις 16 Αυγούστου 2007. Η Marfin Investment Group εξαγόρασε ποσοστό 5,3% στον ΟΤΕ, αγοράζοντας μετοχές από την αγορά και από θεσμικούς επενδυτές. Ήδη από την εξαγορά του 5% ο κ. Βγενόπουλος και το MIG μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση στο ΔΣ του ΟΤΕ. Μία μέρα μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, την 17η Σεπτεμβρίου 2007 το MIG εξαγοράζει άλλο ένα 5,4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ φτάνοντας έτσι συνολικά στο 10,7%. Επιπλέον στις 19 Οκτωβρίου 2007 το MIG έφτασε στο ποσοστό 13,05% της κατοχής στον ΟΤΕ με αγορά επιπλέον μετοχών. (Συνολικά έχει δαπανήσει από την αρχή περί τα 1,5 δισ. ευρώ για να ελέγχει αυτό το ποσοστό του ΟΤΕ). Έτσι το MIG είναι ο δεύτερος μεγαλομέτοχος του ΟΤΕ μετά το Ελληνικό Δημόσιο και κανένας από τους υπόλοιπους μετόχους δεν κατέχει πάνω από το 2%. (Να σημειωθεί πως το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 28% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ).


Στις 27 Σεπτεμβρίου, βέβαια, με ανακοίνωσή του το MIG ζητάει και επίσημα θέση μέλους στο ΔΣ του ΟΤΕ και διασαφηνίζει την άριστη σχέση της με την ελληνική κυβέρνηση και την σύμπτωση απόψεων με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Διαμηνύει πως δεν είναι κερδοσκοπικό fund που επενδύει με σκοπό την γρήγορη αποεπένδυση αλλά είναι εταιρία μακροπρόθεσμων συμμετοχών στρατηγικού χαρακτήρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Βγενόπουλος και το MIG σχεδιάζουν τον διπλασιασμό του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που κατέχει η εταιρία (άνοδο δηλαδή στο 22%). Σε όλα τα πιθανά σενάρια η συγχώνευση της COSMOTE με τον ΟΤΕ και η κατοχή μετοχών και των δύο εταιριών από την MIG θεωρείται δεδομένη μετά και την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της COSMOTE. Σύμφωνα με πληροφορίες, η MIG θα αποκαλύψει σύντομα τους συμμάχους της στην «επιχείρηση ΟΤΕ», εμφανίζοντας ως συνεργάτη την Etisalat, τηλεπικοινωνιακή εταιρεία των Εμιράτων με δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Η εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της ΤΙΜ Ελλάς, πριν αυτή καταλήξει στον Αιγύπτιο Ν. Σαουίρις.


Δεν αποκλείεται και εμπλοκή της TECOM Investments, που ανήκει στην Dubai Investments. Η εταιρεία ελέγχει τους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών σε Μάλτα και Τυνησία και έχει επίσης δραστηριότητα στο Ντουμπάι, όπου λειτουργεί την ελεύθερη ζώνη για την εγκατάσταση ξένων εταιρειών τεχνολογίας.

Κλείνοντας να σημειώσουμε πως ο όμιλος MIG έχει στα σκαριά την αγορά μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με αρκετούς φιλάθλους. Η πρώτη κρούση έγινε για την ομάδα του Παναθηναϊκού αλλά ο Βαρδινογιάννης δεν εκδήλωσε ανάλογο ενδιαφέρον πώλησης και τώρα ο όμιλος κινείται προς απόκτηση ομάδας της Βόρειας Ελλάδας.


joakim

http://joakim2008.blogspot.com

joakim2008@gmail.com


Πηγές πληροφόρησης


1 σχόλιο:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τώρα το είδα. Καλημέρα.!
Θα το κοιτάξω και θα τα πούμε μόλις γυρίσω,.μόλις φεύγω, τα λέμε..